2013. március 7., csütörtök

Nőnap a világban

A nemzetközi nőnap a nők iránt érzett tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1911 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos nap volt. 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett, s akkoriban a nők választójogának megszerzése kapott hangsúlyt. Az emlékezést 1914-ben tették március 8-ra, a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának és a New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult munkásnőknek az emlékére. A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére.
(fotó: Lizzy)
Manapság az ünnep elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét. Egyrészt ezen a napon a férfiak általában csokoládéval és virággal lepik meg a nőket, másrészt az 1980-as évektől e napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel követeléseikre, a nőknek a társadalomban viselt óriási szerepére a figyelmet, arra, hogy hiába biztosít az állam számukra jogegyenlőséget, ha ez továbbra sem jelenti az esélyek egyenlőségét.
Ez tehát a nőnap története röviden.
Végezetül szeretnék boldog nőnapot kívánni az iskola összes lányának, tanárnőjének és nőnemű dolgozójának, elvégre március 8-a róluk szól. 

ßatu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése