2013. február 27., szerda

Jane Eyre

Könyvajánló


Charlotte Brontë klasszikus regényéről szól a következő könyvajánlóm.
Lehetetlen megfogalmazni, hogy valójában miről is szól ez a könyv, de azt biztosan állíthatom, hogy ez kötelező olvasmány mindenki számára. Érzelmek kavalkádja jellemzi ezt a nem mindennapos kosztümös könyvet. Megtaláljuk benne a gyermekkori szorongást, a csalódást, a fájdalmat, a szerelmet és a megbocsátást, melyet korunk emberei is megtapasztalnak.
Ez a  könyv pedig nem más, mint a Jane Eyre, amit többek között A lowoodi árvaként is ismerhettek.


A történetről röviden:

Az árván maradt kis Jane Eyre-t nagynénje veszi gondozásba. Az évek múltával számos ellentét alakul ki közöttük, ezért egy árvaházba küldi a kislányt, ahol rengeteg megpróbáltatáson esik túl, de végül jó modorú kisasszony válik belőle. Mindennek köszönhetően sikerül tanítónőként elszegődnie egy jó módú, de különc férfi kastélyába, Thornfield Hallba. Miközben a szigorú Mr. Rochester szeleburdi leányát neveli, szerelem ébred benne gazdája iránt. Legnagyobb örömére érzései viszonzásra találnak. Ám a kastély falai sötét titkokat rejtenek, melyek hatalmas akadályt gördítenek a szerelmespár közé. Mindkettőjüknek súlyos megpróbáltatásokon kell túlesniük. Van remény szerelmük beteljesülésére?

Erre a kérdésre ad választ a könyv, amit anyukám javaslatára vettem a kezembe és ami az első pillanattól kezdve elvarázsolt.
Charlotte mesterien bánik a szavakkal. Minden egyes szó egy varázsige. Ha bármelyik is hiányozna, akkor már nem is lenne ugyanaz a történet, amibe emberek százai szerettek bele régen és most.
Rengetegszer tapasztaltam, hogy az emberek nem mernek a kezükbe venni régi kosztümös könyveket, mert félnek a nyelvezetétől, de ez ne gátoljon meg senkit, hogy levegye a polcról ezt a kötetet, mert pont, hogy a régies írásmód teszi még csodálatosabbá a könyvet.
Jó olvasást!
               


Enikő
               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése