2013. február 14., csütörtök

A boldogság napja

(fotó: Bögös Csenge)
A Valentin-nap a szeretet és a szerelem ünnepe, melynek története nem teljesen tisztázott. Hagyományának eredetét tekintve számos legenda látott napvilágot, melynek gyökerei egyaránt kötődnek a keresztény és ókori római tradíciókhoz. De kicsoda is volt valójában a titokzatos Szent Valentin, és miért ünnepelünk február 14-én?

Szent Valentin papként szolgált Claudius császár ideje alatt, aki bebörtönözte őt, mert ellenezte döntését, amely megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasodjanak. Úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, s ezzel is erősíti a hadseregét. A legenda úgy tartja, hogy Szent Valentin rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr lányával, akinek egy levelet hagyott „A te Valentinodtól” aláírással.
            Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Luperkalia-ünnep helyett február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek. Ez a nap lett fokozatosan a szerelmes üzenetek napja, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje. A dátumra versek és olyan egyszerű ajándékok küldése lett jellemző, mint a virág vagy a csokoládé. Gyakran rendeztek társasági összejöveteleket vagy bálokat is ebből az alkalomból.
Hát így alakult ki a Valentin-nap… Mindenkinek sok boldogságot kívánok február 14-re, főleg azoknak, akik szerelmesek!
Lia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése