2011. szeptember 26., hétfő

Rágyújtunk?


A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem.  


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha én meglátok egy dohányzó embert, legyen az fiatal vagy öreg, az első gondolat, ami átfut az agyamon, az, hogy vajon miért is dohányozhat. Aztán hogy tudatosan-e vagy sem, elkezdem tovább fűzni a szálakat, hogy igen dohányzik, de mióta?

Az emberek tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a dohányzásnak egyetlen előnye sincs, de mégis rágyújtanak, mondva megnyugtatja őket vagy éppen, azért mert a leszokás elhízással járhat. Véleményem szerint egyik ok sem elég erős ahhoz, hogy ne cáfolhatnánk meg. Ha megkérdeznénk 10 dohányos embert, legalább 9 fő ugyanilyen okkal állna elő, de a miértre nem kapnánk választ.

A fiatalok zöme azért szokik rá a dohányzásra, mert az „menő” a haverok körében, vagy éppen egy-egy buli alkalmával gyújt rá, majd egyre többször. Így jogosan mondhatjuk, hogy a legtöbb fiatalt a baráti társasága viszi bele. Ha nem is a fentiek miatt szoknak rá, akkor egy hiba, egy összeomlás veheti rá őket a dohányzásra, vagy éppenséggel ezt látják a szüleiktől. Az én esetemben döntő szerepet játszottak a barátaim, akik először csak párszor kínáltak meg, amit többé-kevésbé elutasítottam, de amikor elmentünk együtt szórakozni, már egyre kevesebb esetben utasítottam el. Majd a későbbiek során már nap, mint nap rá kellett gyújtanom, mert már nem bírtam ellenállni. Leszokni pedig nem tudok, tehát a mindennapjaim részévé vált a dohányzás. Így lesznek cigis tinikből, dohányos anyukák majd bagós nagyik.
Igaz, néha egy stresszes nap után, kiülni egyedül a teraszra 1 szál cigivel és hallgatni a körülöttünk zajló élet hangjait éppolyan megnyugtató mintha csak relaxálnánk órákig. Ezáltal egyre népszerűbb a dohányzás az egész Földön. Csak Magyarországon 28 ezren halnak meg a dohányzással kapcsolatos ártalmak miatt, ezen felül a passzív dohányzásba egy évben mintegy 2500-an vesztik életüket.

Valószínűleg, mindez nem lenne ilyen népszerű, ha Kolumbusz és társai nem hozzák be ezt a szokást, ami már a XVI. század végén tömegesen terjedt. Akkoriban nem csak élvezeti szerként, hanem gyógyszerként és dísznövényként is használták. A XVII. század elején egy bizonyos John Rolfe nevű telepes elsőként termelt dohányt a földjén. Ennek eredményeként a kereslet rohamosan megnőtt, ami arra ösztönözte a többi telepest, hogy terjeszkedjenek, és dohányt termeljenek. Így terjedt el a dohányzás szokása egész Európában. A VII. század közepén egy bizonyos Jean Nicot nevű francia diplomata mutatta be a szokást Franciaországban. A káros hatások miatt volt olyan ország, ahol akár halálbüntetéssel fenyegették a dohányzókat, mint például: Törökország vagy Anglia.
 
Napjainkban már törvények védik a nem dohányzó embereket a dohányfüst káros hatásai ellen, igaz nem olyan szigorúan, mint ahogy a fentiekben említettem. A kevesebb haláleset érdekében betiltanák a közhelyeken a dohányzást, külön dohányzó helyiségeket nyitnának az éttermekben, kávézókban, bárokban stb.

Tinus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése