2011. szeptember 20., kedd

Az örök divat

A tetkók igen nagy népszerűségnek örvendnek. A 18-30 éves korosztály 25%-ának már van valamilyen tetoválása. Pár éven belül ez a szám eléri a 40%-ot, ami igen gyors ütemre vall, nem csoda, hogy sokakat érint vagy érdekel az önkifejezés ezen módja.


Hol is kezdődött a tetoválás története

Kevesen tudják, hogy a tattoo a tahiti szóból származik.  Jelentése röviden annyit tesz, hogy nyomot hagyni valamin.  A kutatások szerint tetoválást már Kr.e. 1200 évvel is használtak.  A tetoválás célja, oka az idők során kultúráról-kultúrára változott.  Mindig fontos szerepet töltött be a szertartásokban és a hagyományokban.  A tetoválás módjait és magát a tetoválást az emberiség a véletlennek köszönheti.



Hogyan reagál bőrünk a tetoválásokra

Természetesen minden ember bőre kicsit lassabban, vagy kicsit gyorsabban is veheti a festéket. Nagyon nagy tetoválásokat egyszerre ésszerűtlen lenne feltetoválni, ezért általában, több alkalommal ülünk neki, mire elkészül.

A tetoválásnak is vannak veszélyei

Nincs pontos adat arra, hogy világszerte hányan viselnek magukon valamilyen testfestést. Az az egy viszont biztos, eléggé elterjedt hóbortról van szó.  Sokunknak meg sem fordulna a fejében, hogy ennek is vannak veszélyei. Bármilyen tetoválást is szeretnél, a művelet során komoly esély van a különböző fertőzésekre. Igen kellemetlen bőrbetegségek is begyűjthetőek egy meggondolatlan tetoválás során. Némely embernél allergiás reakció következik be a festékkel való érintkezéstől. Szövetroncsolás vagy gyulladás is előfordulhat a bőrbe került festék vagy fémek miatt.

Mi kell a biztonságos tetováláshoz

Válassz egy elismert (és ellenőrzött) stúdiót! Ha már eldöntötted, hogy tetoválásod lesz, akkor a következő lépés a megvalósítás. Nem árt, ha észben tartod, mivel is jár a tetoválás: a bőr felsértésével, idegen anyag bőrbe juttatásával. A művelet során a véred és szöveteid idegen tárgyakkal érintkeznek, ezért a nagyfokú sterilitás és higiéniás körülmények elengedhetetlenek a biztonságos művelethez.

Feltétlenül fontos

Ne igyál alkoholt, ne drogozz, vagy ne szedj be gyógyszereket (erős fájdalomcsillapítók) tetoválás előtt és alatt. Ne tetováltass, ha beteg vagy. Ha már megvan a tetoválásod, tarts be az utasításokat a gyógyulás érdekében és kezeld antiszeptikus kenőccsel a helyét.

A tetoválás eltávolítása


A tetoválások többnyire eltávolíthatóak, főként, ha csak fekete festéket használtak az elkészítés során, akkor egész jó eredményre lehet számítani. De gyakran a bőr már nem hozható vissza az eredeti állapotába.
3 alapvető művelet létezik:
A tetovált bőrrész kivágása. 
A tetoválás maró vegyszerrel vagy eszközzel való eltüntetése.
Lézeres beavatkozás
Különböző lézereket alkalmaznak az egyes színkomponensek eltüntetésére, a beavatkozás során a kezelt rész kifehéredik, valamint kisméretű hegesedés is felléphet, ezek idővel többnyire elmúlnak.
Ha ezek tudatában is mindenképpen akarunk tetoválást, nagyon fontos hogy elismert tetováló szalonban, steril és higiénikus körülmények között csináltassuk meg testfestésünket.

Szösziii

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése