2011. szeptember 15., csütörtök

Dohányzási tilalmak


„Egy adott embernek megvannak a szükségletei és abba bele tartozik a cigizés is....”
                                    
Szigorú döntéseket hozott a kormány.

2012. január elsejétől tilos lesz rágyújtani a szórakozóhelyeken, a munkahelyeken és minden zárt térségben. A következőévtől bizonyos közterületekre is kihat az új rendelet, mint például a játszóterek, aluljárók valamint a megállóhelyek 5 méteres körzetében.  A dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivartermeiben, a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben viszont rá lehet gyújtani. Ezt a tilalmat az ÁNTSZ ellenőrzi.


      
A bírságolást 2012 áprilisában kezdik meg. 30.000 Ft bírságra számíthat az, akit megbüntetnek, sőt…. akár pert is indíthatnak a dohányosok ellen, ha nem tartják be a szabályzatot. A bírságokból befolyt összeget dohányzásmegelőzésre,  az ÁNTSZ fejlesztésére és a népegészségügyi hatósági munka támogatására fordítják.
 Heintz Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI tudósítása szerint nem adott választ arra, hogy az Országházban dohányzókkal mi lesz. Továbbra is cigarettázhatnak a parlamenti dohányzóban vagy sem. Később közölték, hogy a Parlamentben is tilos lesz rágyújtani, kivéve a Vadászterem erkélyén, amit a képviselők használhatnak.


Megkérdeztem  erről pár embert, mi a véleménye:

„Egy adott embernek megvannak a szükségletei es abba bele tartozik a cigizés is....”

„Magának az alapötletnek az okát értem. De szerintem olyan problémákat fog szülni, ami nemcsak, hogy rombolja az iskola légkörét, de rengeteg kirúgással is járhat. (pl.: nem arra szolgáló helyeken való dohányzás és társai) Arról nem is beszélve, hogy a diákok nem az előrelátásukról híresek, így akár egy fokozottan tűzveszélyes helyen is rágyújtanak majd. Azzal, hogy nincs kijelölt terület, nem a dohányzást fogják meggátolni, hanem csak szét  fogják szórni az épület teljes területére az illegálisan bagózó diákokat. Azzal egyetértek, hogy éttermekben ne gyújtsanak rá, vagy a dohányzókon kívül, vagy ahol kisgyermekes családok vannak. De a teljes körű tiltás nemcsak, hogy irracionális, de veszélyes is...”

„Ha egy embernek van joga ahhoz, hogy ne gyújtson rá, akkor nekünk jogunk  van ahhoz, hogy rágyújtsunk!”

„Szerintem, ha az iskola dohányzóját megszüntetik, több lesz a "bujkálós cigizők" száma például udvaron vagy valami, vagy kimásznak a suliból akár… ami több gonddal és bajjal jár… meg hát tűzveszélyes, ha olyan helyen gyújt rá valaki…”

„Én teljes mértékben ellenzem a dohányzó megszüntetését, de nem csak azért, mert dohányzok… Azoknak az embereknek, akinek otthon tudják, hogy dohányoznak és meg is engedik nekik, azoknak az embereknek úgysem lesz akadály a dohányzó bezárása, akkor cigizni fognak máshol. Pl.: kimásznak a kapun... Az mivel lenne jobb? Ezért jó, ha van, egy olyan hely ahova mindenki kijár, és ott tud dohányozni legálisan.”

A tanárok se fogják kibírni egész nap, főleg amelyik nagyon rá van szokva.”

„Én könnyen beszélek, mert nem dohányzom...így egyetértek a rendelettel…”

„Véleményem szerint ez kétélű dolog. Jó a törvény, ha azt nézzük, hogy ez által többen is le fognak szokni a dohányzásról, viszont az, aki nem akarja letenni, kellemetlen helyzetbe, kerül az által, hogy esetleg a munkahelyén, ahol a napjának legalább a felét tölti, nem tud rágyújtani. Továbbá a példamutatás is hiányzik, mivel a parlamentben lesz dohányzásra kijelölt hely.”

Regina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése