2011. szeptember 26., hétfő

A poroszlói vízi tanösvény



A tanösvény kiváló másfél, két órás program lehetőséget biztosít az érdeklődőknek. Aki szereti a kicsit vadregényes, csendes természet közeli tevékenységeket annak kihagyhatatlan a Poroszlói vízi sétány és maga a Tisza tó.

Poroszló egy ősi település a Tisza jobb oldalán. Meghatározó vonzereje a 127 km2-es Tisza tó, amely az ökotúrázóknak, vízitúrázóknak és egyéb vizisport kedvelőknek, fürdőzni, strandolni vágyóknak, horgászoknak vadászoknak nyújt megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.
A Hortobágyi Nemzeti Park 2005-ben hozta létre a poroszlói vízi tanösvényt. A vizisétány Poroszló mellett a tó belső területén, a parttól körülbelül 500 m-re található.
A tanösvény kikötőjéhez csónakokkal és menetrend szerint közlekedő hajóval vagy sétahajóval juthatunk el. Itt idegen vezetők várják a vendégeket, akik a tanösvénnyel kapcsolatos tudnivalókat ismertetik.
A víz fölött cölöpökre épített 1500 méter hosszú palló úton kényelmesen sétálhatunk. Ez ma Magyarország leghosszabb palló út rendszere. A sétányt gyékényesek, nádasok és ártéri erdők kísérik. Ezen túl be lehet pillantani a solymos mezőkre is. A promenádon található 2 madárvárta amire érdemes felmászni mert, a vízi és ragadozó madarak életének megfigyelésére nyújt lehetőséget. A pihenőszigeten a gyerekeket játszótér várja és még néhány pad ahol akár piknikezni is lehet. A tájékoztatást nagy méretű képes információkkal ellátott táblák segítik, melyek bemutatják a korzó élővilágát. Így lehet például beazonosítani a fura nevű Ebszőlő csucsort. Séta közben gyönyörködhetünk a tündérrózsa virágaiban, megismerhetjük a kis békalencsét, békatutajt, ami a nevével ellentétben nem a békák vízi járműve, hanem egy helyes ki virág. A túra végén a menetrend szerint érkező hajó vagy csónak visszaszállítja a látogatókat a partra.



Talpi
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése