2013. október 30., szerda

Halloweeni Hangulat

Tomecz Tekla rajza



A Halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31-én. De ma már az egész világon elterjedt. 

Története egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor is a rómaiak elfoglalták a Brit- szigetek jelentős részét. A hódítások során, a kelta ünnepek elmei és a római hagyományok kezdtek összeolvadni.

Ezen az éjszakán úgy hitték, hogy az elmúlt évben elhunytak lelkei megzavarhatják ez élő emberek életét, mivel e lelkek ilyenkor vándorolnak a holtak birodalmába. Így az élők a szellemeknek ételt és állatott áldoztak, hogy megkönnyítsék vándorlásukat. A Halloweennek nevezett pogány kelta ünnep napjának éjszakája jelentette a sötétség kezdetét, ugyanis a kelták úgy hitték, hogy a napisten, Crom Cruach a halál és a sötétség istenének fogságába esett. A napisten tiszteletére így háromnapos ünnepet tartottak, az emberek pedig állatbőröket vettek magukra, hogy ezzel is elüldözzék az ártó szellemeket.  Nálunk, Magyarországon kevésbé jellemző a Halloween. Mi a hallottak napját vagy a mindenszenteket ünnepeljük. Bár elüzletesedett, de nagyobb érdeklődés csak a gyermekek és egyetemisták körében jellemző. Sokan idegenkednek tőle.
Ezeket a tököket egy móriczos diák, Tóth Gabcsi készítette

A Halloweennak számos jelképe ismert. Köztük talán a töklámpás az, ami az idők során lett a legfontosabb tradicionális szimbólum. Eme belülről világító és kifájt töklámpásnak meg van a maga legendája. Egy ír legenda szerinte egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta, akit egy nap meglátogatott az ördög és a pokolba hívta, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, így egy kieszelt egy tervet és ravasz módon megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát a fájáról. Mire az ördög felmászott a fára, Jack tudta, hogy az ördög fél a kereszttől, ezért a fa oldalára rajzolt is egyet. Mikor az ördög felmászott a fára, meglátta a keresztet és annyira megrettent tőle, hogy nem mert lemászni róla, így hát kénytelen volt ott maradni rajta. Az ördög addig-addig egyezkedett a kováccsal, hogy ígéretet tett ara, hogy soha többé nem fogja kísérteni Jack lelkét, ha végre leengedi őt a fáról. Jack megengedte neki, hogy lemásszon, az ördög pedig rögtön el is tűnt. 
Ez a Halloween-hangulat
egyik rajzos MoHásunk, Tomecz Tekla
keze munkáját dicséri
Mikor Jack meghalt, a menny nem fogadta be, részeges élete miatt, az ördög pedig még mindig haragudott rá a csínye miatt, így ő sem engedte be a pokolba. A halott kovács arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Az ördög végül megszánta, és a pokol katlana alatt égő tűzből vett ki egy parazsat. Az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette. Amit a nyugtalan lelkének szánt világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépának a belsejében keresi a megnyugvást.

Az ír hagyományt követe Amerikában, a legendában szereplő takarmányrépát váltotta fel az Amerikában őshonos, sütőtök.
Az amerikai Halloween kicsit másabb, mint, eredeti hazájában. Ilyenkor a gyerekek mind általában ijesztő jelmezekbe bújnak, akik „Trick or Treat!”. Azaz „Cukrot vagy csínyt!”kiáltással szólítják fel a lakókat. A gyerekek többsége édességet kap,a  felnőttek pedig szórakoznak egy jót. Eme hagyományt valószínűleg az Amerikába bevándorló ír, angol és skót bevándorlók hozhatták magukkal. 

Gina

 

 Jelmezek

A leggyakoribb jelmezek talán, a múmia, a boszorkány, a csontváz és a madárijesztő. Ezen jelmezeket akár otthon is elkészíthetitek. Nem kell hozzá a boltba menetteke, vagy éppen kölcsönzőből kivennetek. Itt van néhány tipp az elkészítésükhöz.


Múmia

Elkészítés: Egy-két tekercs WC papírral tekerjük be az illetőt – teljesen, csupán a szemeken és szájon hagyjunk réseket.
Tippek: WC papír helyett szaggatott lepedőcsíkokat, régi nejlon függönyöket vagy géz csíkokat is alkalmazhatunk.

Boszorkány

Kellékek: alkalmazhatunk régi nejlon függönyöket, fekete-vörös lepedőt, tüll szoknyákat, fekete harisnyákat stb. és jól jön egy régi fekete, vörös vagy lila kardigán, hosszú dressz, köpönyeg, köntös. Esetleg kartonpapír.(Haj díszítéséhez némi spray vagy zselé)
Elkészítés: A ruhákba rétegesen öltöztessük fel a modellünket, ha szükséges vágjuk le, vagy vágjunk rojtokat a textíliákba. Kalapot nagyon könnyen készíthetünk egy kartonpapírból – csupán vágjunk ki egy háromszöget fekete kartonból (70 centi átmérő, 40 centi magasság), ezt dekoráljuk, majd hajtsunk belőle egy kúpot, a széleket ragasszuk össze. A boszorkány haját fújjuk be fekete vagy lila spray-el, vagy kenjük be csillámzselével. Fekete harisnyával, bakanccsal, és festett hosszú körmökkel tegyük teljessé a képet.

Csontváz
Kellékek: fekete lepedő, fehér festék. (esetleg kréta)
Elkészítés: Egy fekete lepedőn a szellemhez hasonlóan vágjunk szemeket. Takarjuk le vele az illetőt, és egy sablon segítségével, az alanyunk testvonalát követve fehér festékkel vagy krétával rajzoljunk a lepedőre egy csontvázat.
Tippek: ezt ügyes rajztehetségeknek ajánljuk és türelmes modelleknek! Ha több gyermek is szeretne csontváz lenni, akkor elég egy mintát készíteni, a többit gyorsan el lehet készíteni. A mintát  vágjuk ki több lap fehér papírból is, és ezt ragasszuk a lepedőkre. Lepedő helyett egy  fekete pulóvert és nadrágot is alkalmazhatunk halálfej maszkkal kombinálva.

Madárijesztő

Kellékek: Ehhez a jelmezhez csupán néhány számmal nagyobb régi póló, nadrág és cipő szükséges.
Elkészítés: Ezekbe vágjunk lyukakat, rojtokat. Beöltözéskor a pólót, nadrágot kössük el egy kötéllel. Egy kalapra belülről ragasszunk szalmaszálakat. Maradék szalmaszálakkal dekoráljuk az öltözetet, az arcot sminkeljük.

Halloween-i tökfaragás


És itt van a híres Halloween-i töklámpáshoz valókifaragáshoz egy kis útmutató.

Kellékek: szép nagyméretű tök, amit ki lehet faragni, filctoll, sablonok a rajzoláshoz (de lehet saját kézzel is rajzolni) éles kés.

1. lépés: Tisztítsuk meg a tököt, legyen, tiszta mielőtt kifaragjuk.
2. lépés: Rajzoljuk meg az elképzelt mintát sablonnal vagy a nélkül.
3. lépés: A felső harmadában vágjuk körbe a tököt, majd kaparjuk ki a belsejét.
4. lépés: Egy hegyes késsel óvatosan, szúró mozdulatokkal kezdjük kivágni a körvonalak alapján.
5. lépés: Ha elkészült, helyezzünk bele teamécsest.

Sütemények

Halloweenkor számos sütemény is készül, az ünnep tiszteletére. Itt találtok pár receptet, a leghíresebbek elkészítéséről.

Mézeskalács Halloweenre

Hozzávalók:
20 dkg méz,10 dkg cukor,5 dkg vaj,2 tojás, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék, 20 dkg porcukor átszitálva, 1 tojásfehérje, ételszínezék
Elkészítés:
A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítem, de nem forralom fel. Kihűtöm, és belekeverem a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverem, majd jól átgyúrom.
A tésztát legalább 30 percig pihentetem, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom, és kiszaggatom. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.
Amikor teljesen kihűlt, megcsinálom a cukormázat. A porcukrot habosra keverem a tojásfehérjével, több részre osztom, és ételfestékkel megszínezem. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csoki golyókkal, franciadrazséval, gumicukorral díszítem.

Boszorkány ujjak
   
Hozzávalók:
 25 dkg liszt, 20dkg hideg vaj, 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája (kenéshez), 10 dkg mandulabél, piros vagy zöld ételfesték (vagy olvasztott csoki)
Elkészítés:
1. A hideg vajat a liszttel, a cukorral összedarált dióval, és a tojással gyorsan eldolgozzuk, rövid időre hűtőbe tesszük.
2. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és ujjformára hengergetjük, majd kb. 8-10 centisre vágjuk. Formázgassuk meg, "díszítsük" egy-két bevágással, göcsöt kialakításával!
3. A mandulabelet dobjuk forró vízbe (amit már lehúztunk a tűzhelyről) és hagyjuk benne 5 percig. Húzzuk le a barna héjat, majd áztassuk 3-4 percig az ételfestékben.
4. Az  "ujjacskákat" kenjük át tojás sárgával, nyomjuk bele a megfestett mandulákat "körmöknek". Ha nem használunk ételfestéket, akkor olvasztott csokival is "kifesthetjük" a körmöket!
5. Világosra sütjük 200 fokon (előmelegítve).

Sütési hőfok: 200°C
Sütési mód: alul-felülsütés
Költség: 1500 Ft

Fruzsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése