2012. március 20., kedd

Kisújszállás a csendrendelet után



  Véleményem szerint elég sok embert érint Kisújszálláson a 2011 októberében megszavazott új csendrendelet. Engem legalább annyira érint, mint olvasóimat, ezért is kutattam utána egy kicsit ennek a dolognak.  
  Az egész állítólag úgy kezdődött, hogy egy helyi szórakozóhelyen történt egy incidens, amiből értesüléseim szerint bírósági ügy is lett. Ez volt az a pont, ahonnan a lavina elindult, és több helyi ember nyitotta ki a száját.
  Viszont ha csak egy bizonyos szórakozóhellyel volt baj, tudtommal el lehetett volna intézni törvényes (jogi) úton is. Az a bizonyos szórakozóhely fel lett volna jelentve, és elég komoly pénzbírságot kapott volna. Ehelyett az érintett emberek nem az erre illetékes szerveknél tettek bejelentést, hanem egyenest az Önkormányzathoz fordultak. Így született meg az a rendeletet, amely korlátozza a vendéglátó helyiségek nyitva tartását. Na de kérem, Magyarországon mindenhol egy adott törvény szerint működnek az ilyen helyek, és lehetetlenség, hogy csak Kisújszálláson nem lehet ésszerű megoldást találni az effajta problémákra. 
  Az egyik gond például az, hogy a szabad szellemű fiatalok sehol nem találnak a városban megfelelő helyet a  kikapcsolódásra, és ezért gyülekeznek az inkább kocsmáknak, mint klubhelyiségeknek számító helyeken. Hiába van zeneiskolánk, néptánchelyiségünk és egyéb kultúramegőrző épületünk, aki ezek egyikét sem szeretné igénybe venni, az semmi egyebet nem tud kezdeni magával. Főként hétvégéken, az esti órákban. Nagyon sok embertől hallottam már azt, hogy az egyik legnagyobb baj, hogy nincs egy olyan létesítmény, mint amilyen régen az Ifjúsági Ház volt. Szerintem senkinek nem kell bemutatni, mindenki tudja, hogy milyen is volt ez.
  Kicsit több bizalommal a fiatalok irányába sokat el lehetne érni, mert ha régen megoldható volt, most is az lenne. Viszont ezzel a korlátozással nem csak a fiatalokkal lett kiszúrva. Azt meg kell hagyni, hogy megszűnik a 16 éves fiatalok lerészegedése. Vagy mégsem? Mert tegyük fel, ha van egy 18 év feletti ismerőse egy fiatalabb társaságnak, az ugyanúgy meg tudja venni a boltokban az alkoholos italokat, amikkel kiülnek a parkokba és berúgnak.
  Ezzel el is érkeztünk egy másik problémához, a normális rendfenntartó erőhöz. Ha lenne egy rendőrautó, ami folyamatosan cirkálna a városban esténként, lehet, hogy tényleg kevesebb lenne a farongáló vandálok száma. Viszont ha nem lát senki semmiféle visszatartó erőt, akkor tudja, hogy amíg a városközpontból hazaér, azt rongál meg, amit akar, mert senki nem fog rászólni útközben. Régen ezt is meg lehetett oldani a városban, mert amikor anno megláttak valahol egy 18 év alatti emberkét az utcán, beültették a kocsiba, és hazaszállították.
  Térjünk vissza a rendelethez. Sok ember felkapta a fejét, többek között a szórakozóhelyek vezetői is, akik mindvégig követték az előírásokat, persze jogosan, mert a rendelet alól egy ilyen hely sem kivétel. Az új törvényben szerepel, hogy minden szórakoztató létesítménynek be kell zárnia éjfélkor. Abba nem gondolt bele senki, hogy néhány emberben ott lesz a rossz szájíz emiatt. És akkor most gondoljunk bele, kitesznek egy felbőszült, félig ittas embert az utcára, akinek "bulizhatnéka" van, de nem tud hol. Persze, a felesleges energiát ordibálással és rongálással vezeti le. Innentől kezdve ez ötször nagyobb kár, mert nem három lézengő fiatal rongál az utcákon, hanem az összes, aki azon az estén bulizni volt. Már csak olyan szempontból is rosszabb ez, hogy elég sok idős ember él városunkban lakótelepi házakban, és mikor ott átvonul egy-egy ilyen banda, véleményem szerint ők sem hallgatják szívesen. Ennél szerintem még az is jobb, hogy hajnal kettőkor "matt részegen" hazavánszorog az ember, de legalább csendben van, és nem tesz kárt semmiben.
  Jön a tavasz és a nyár, ez ismét egy újabb probléma lesz, hiszen télen a hidegben senki nem csatangol éjszaka az utcán, de a jó idő beköszöntésével ugrásszerűen nőni fog a fiatalok száma a város utcáin-terein. Az ilyen mértékű szigorítások mellett egyre valószínűbb lesz az, hogy a parkokban fognak tartózkodni majd.  Ezzel csak az a baj, hogy teljesen jogtalanul elkezdenek az emberek ártatlanokra mutogatni. Például az Erzsébet-ligethez legközelebb a gördeszka- és a focipályánk van. Akik elmennek ezek mellett a létesítmények mellett délután és este is, azok láthatják, hogy ki van használva mind a kettő, hiszen tele van emberekkel. Aki itt este is elmegy, arra gondolhat, hogy akik a parkban iszogatnak, azok nyilván gördeszkások, bmxesek és focisták.
  A kérdés az, hogy ha nincsenek megfelelő szórakozóhelyek, akkor hogyan vezessék le a felesleges energiát kulturáltan a fiatalok. Vannak retro diszkók, meg egy-két koncert is van, de ez sem igazán mozgatja meg a fiatalságot. Ezért hát jobb megoldásnak tűnnek a fiatalok számára a házibulik és a környező városokban való bulizás. Azt, hogy mennyien szeretnének kulturáltan szórakozni és hogy mennyien ítélik el közülük a rendbontókat, az is tükrözi, hogy egy kisújszállási fiatal, Figura Henrik elindított az egyik népszerű internetes közösségi portálon egy virtuális petíciót, amihez néhány nap alatt több, mint ezren csatlakoztak, itt és így fejezve ki a nemtetszésüket a rendelet és annak káros hatásai miatt. Önkormányzatunk elvetette ezt a petíciót. Ezenkívül én még egy megmozdulásról tudok, amit az egyik helyi szórakozóhely, név szerint a SAROCK BÁR kezdeményezett. Ők azt találták ki, hogy klubbá változtatják a helyet, mert a rendelet a klubokra nem érvényes. Viszont ez sem volt megoldás, mert rá egy hétre meg lett változtatva a rendelet, és hatökörébe tartozott onnan kezdve minden klubhelyiség is. Nem gondolom ezt rosszindulatúnak, de szerintem ha valakik meghoznak egy törvényt, azt nem módosítják rá egy hónapra. Ebből is csak az látszik, hogy megfontolatlanul lett az megírva.
  Térjünk vissza a "rend-őrség"-hez. Nem csak az a baj, hogy nincs, mert ha lenne, sem biztos, hogy megfelelő lenne a hozzáállásuk a rend egyes őreinek. Mert biztos, hogy van egy-két "régi motoros", aki csak ül a kocsijában, kiszól a fiatalokra, aztán elhajt. Ez nem megoldás. Keményebben kéne fellépni egyes emberekkel szemben, miközben pedig maguk mellé kellene állítani a fiatalságot. Annyi lenne az egész, hogy néha, amikor a rendőrök vagy polgárőrök köröznek a városban, egyszer-egyszer kiszállnának a kocsiból, odamennének egy-egy bandához, és összeismerkednének velük. Akkor talán megértenék a fiatalok, hogy nem ellenük, hanem értük vannak.
  Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha egy normális rendfenntartó erő lenne Kisújszálláson. Egy normális rendfenntartó erő, amely a rendőrökből és a polgárőrökből kovácsolódva tartaná kontroll alatt Kisújszállást. Nem tiltani kellene, hanem a megfelelő összhangot megtalálni, és biztosítani azok számára a kulturált szórakozási lehetőséget, akik nem törni-zúzni és hangoskodni járnak hétvégenként Kisújszállás szórakozóhelyeire.
  Évekkel ezelőtt nem így volt ez. Próbáljuk meg együtt úgy alakítani a dolgokat, hogy ne csak tiltó intézkedéseket kelljen tudomásul vennünk!
  Ezúton is szeretném megköszönni egy csomó embernek (különösen Figura Henriknek), hogy véleményével nagyban segítette munkámat, köszönöm a fentiekhez való hozzáállásukat.

Végh Dominik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése