2012. január 23., hétfő

Bleach

A Bleach egy japán sónen manga- és animesorozat, melyet Kubo Tite ír és illusztrál. Megjelenése óta a Bleach tekintélyes szintre emelkedett és nagy népszerűségre tett szert. A mangasorozatból anime is készült, emellett két OVA, négy egész estés film, egy rockopera, hét rock musical és számtalan videojáték is. A sorozat népszerűségére való tekintettel, számos reklámtermék jelent meg, köztük gyűjtögetős kártyajátékok, bábuk, plüssfigurák és kulcstartók. Magyarországon az animét az Animax vetíti.
Kurosaki Ichigo egy15 éves, átlagosnak azért mégsem mondható srác, aki nem csak narancssárga hajával kelt feltűnést Karakura város utcáin. Például megleckézteti a huligánokat, mikor azok feldöntenek egy halott lány emlékére kitett virágot. Ezt eddig más is megtehetné. Csakhogy ő utána szépen a halott lány lebegő lelkéhez fordul, és elmondja neki, hogy nincs mitől félnie. Ichigo ugyanis látja a szellemeket. Még kisfiú volt, mikor az Édesanyja meghalt, ekkor kezdte látni a szellemeket. Apjával és két húgával lakik együtt, az egész család nyitott a „szellemi” dolgokra. Egyébként normális fiú, suliba jár, barátai is vannak. A nem-mindenki- számára-látható létsíkon azonban nem csak szellemek, hanem gonosz szörnyek, Hollow-k (lidércek) is vannak, akik az előbbieket fogyasztják. Őket is látja Ichigo. És nem csak őket, hanem azokat is, akik a lelkeket védik a Hollow-k támadásaitól és átsegítik őket a Soul Societybe (Lelkek világa). Ezek az alakok a Shinigamik. (azaz Halálistenek)
Hazafelé tartva a suliból találkozik ezzel a halott kislánnyal, aki rémültem kéri segítségét, mivel egy hatalmas szörny üldözi. Ichigo nem tudja megvédeni a Hollow-tól a kislányt, viszont sikerül kitérnie előle. Minden újra békésnek látszik, mígnem este ugyanaz a Hollow betör Ichigo szobájába, és megtámadja őt.
A semmiből hirtelen egy lány jelenik meg, és a zampakuto-jával (lélekölőkard) próbál a Hollow ellen fellépni mindaddig eredményesen, míg a szörny meg nem támadja Ichigo egyik húgát.
A lánynak nincs más választása, mint átadni erejét Ichigo-nak, aki ez által ideiglenes shinigami-vá válik.
A titokzatos lány (Kuchiki Rukia) egy hivatásos shinigami, aki a Soul Society-bõl jött. A lány annyira legyengül az erőátadás miatt, hogy póttestbe kényszerül, míg fel nem épül. Egy osztályba jár majd Ichigo-val, sőt még nála is lakik a szekrényben ellopva Ichigo hugainak ruháit. Ichigo-ra fontos feladat vár, ugyanis neki kell megvédenie a várost a Hollow-k támadásaitól, és nyugodalmat kell hoznia az emberek világában ragadt lelkeknek.
Nagyon klassz sorozat rengeteg poénnal, akcióval, és egyéb nyalánkságokkal :). Betekinthetünk a shinigamik világába, és sok dolgot megtudhatunk a titokzatos Rukia-ról, az ideiglenes lelkekről, Soul Society törvényeiről, szokásairól.
Egy nagyon jó tanács: Csakis úgy kezdjétek el, ha sok időtök van, mert egyszerűen nem lehet abbahagyni annyira eseménydúsak a részek. :)

Nehéz róla jó ismertetőt írni, mert nagyon összetett, egyik percben vidám, másikban véresen komoly (szó szerint!), érzelmes, idegesítő, tanulságos, szórakoztató és főképp: figyelemreméltó.


Bojti Viktória
Kelemen Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése