2013. augusztus 23., péntek

Berosált a rezesbanda

Csukás Istvánnal találkoztunk


A XX. Országos Média Fesztiválon voltunk, ahol találkoztunk a Süsü, a sárkány, a Pom-pom és sok már mese atyával, Csukás Istvánnal. Egy filmbemutató keretében alkalmunk nyílt kérdéseket feltenni neki.
Több mint 10 éve nem készült magyar ifjúsági film, tavaly tört meg a jég, a Berosált a rezesbanda című könyv adaptációjával. Az író szerint tragédia, hogy ilyen hosszú időnek kellett eltelni egy újabb film rendezéséig. „Nemzedékek nőnek föl, tehát gyerekek nemzedékei nőnek föl 10 év alatt húsz év alatt, akik egy nagyon fontos élménytől, egy örömtől elmaradtak.” Olyan nem lehet, hogy 10 évig 20 évig nem csinálunk gyerekoperát, gyerekszínházat és ebből adódóan az író örült annak, hogy könyvéből végre készülhet egy film. Emellett elmesélte nekünk a filmkészítés menetét.
„A filmkészítés nagyon röviden úgy kezdődik, hogy az író leül az asztalához, és ami csak eszébe jut leírja, elmondja.” Csukás István azt is elmondta, hogy a film egy csapatmunka, nem csak az író adja bele a tehetségét, hanem mindenki más is. Örül, és az egész csapat nevében henceg a film sikerességével. Amit talán, mi is elmondhatunk, hogy elég jónak ígérkezik. Nekem, az a rövidke 10 perc, nagyon tetszett. Tehát író bácsinknak, nagyon is nagy oka van az örömre. „Teljesen mindegy milyen módon írunk meg egy könyvet vagy verset, (...) a lényeg az, hogy jó legyen, jó film legyen, jó zene legyen, és így tovább.” Kérdeztek még a producertől és a rendezőtől is, de én inkább Csukás István válaszait szeretném leírni nektek. Az író nagyon barátságos volt, számos információt és érdekességet osztott meg velünk. Csuki bácsi szerint ki kéne válogatni az írókat, és akár pályázat keretében, de a könyveiket fel kéne dolgozni, hogy aztán film készülhessen belőlük. „Az is egy nagy jó dolog volt, hogy szinopszisokat vásároltunk, ami azt jelentette, hogy ötleteket vásároltunk. Meg vették az embertől az ötleteket.” Mesélt egy régi sorozatról, a Gusztávról, ami akkoriban óriási sikernek számított. Emberektől vettek meg ötleteket, amiket aztán valamilyen módon felhasználtak. És ez nagyon is jó volt, már csak azért is, mert Hollywoodban sem csinálják máshogy, ötleteket vesznek meg, és hátha találnak közöttük egy „csodálatosat”. Elmondta, hogy mikor megvolt a megrendelés nagyon boldog volt, és alig várta a forgatást. Magát a történetet is ki kell találni, hogy aztán könyv kerekedhessen belőle. Szerintem, Csukás István egy nagyon jó író, akinek a gyerekek sokat köszönhetnek. Sokunk szülei nőttek fel a meséivel és talán közöttünk is vannak olyan diákok, akik ismerik és szeretik azokat. Én szeretem őket, és büszkének mondhatom magam, hogy találkozhattam egy ilyen nemes és jó lelkű emberrel.

Berosált a rezesbanda:
Amint olvashattátok, tavaly nyáron kezdték el forgatni ezt a filmet, amely ebben az évben lesz majd látható a vásznakon. Megtudtuk, hogy a költségvetés 140millió forint volt, ami így elsőre nagyon soknak tűnhet, de ahhoz képest, amennyit egy-egy film elkészítésére költenek itt Magyarországon elég kevés.
Igen kicsi részt nézhettünk meg belőle, de ez is annyira megfogott bennünket. Azt hiszem, ezt a többi lány nevében is mondhatom. Tetszett a nosztalgikus stílus, látványvilág, az alapötlet, és a szereplők csodásan tudták megtestesíteni a saját karakterüket.

A film rövid története: A gyerekeknél betelik a pohár, amikor a szigorú tanáruk eltiltja őket a zenéléstől, pedig nekik a rezesbanda mindennél fontosabb. Így aztán az erdőbe menekülnek, ahol egy különös épületre lelnek, és ott elkezdődnek a kalandok... 

Csenge - Enikő - Gina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése