2012. december 20., csütörtök

Világvége 2012 – valóság vagy fikció?

 A világon mindenki számára ismertté vált „pletyka” a maják által kihirdetett 2012. december 21-ei világvége. A címben említett kérdésre a saját válaszom egy hatalmas NEM. Mármint: a világvége NEM valóság, hanem fikció!

De nézzünk egy kicsit a dolgok mögé! Többször is megjósolták már a Föld pusztulását, majd a teljes kihalást. Nem tudni, hogy pontosan hányszor, de az első 1801-re tehető, amikor is Pierre Turell asztrológus három másik bölcs társával együtt, egy kis számítás után, ezt az évet jelölte meg. Természetesen rosszul számoltak, ami nem meglepő. De hogy egy közelebbit mondjak: 2006. június 6. Vagyis a sátán misztikus számkombinációja, a 666.

            Térjünk rá a jelenkor világvégéjére! Az éppen aktuális világvége hirdetőinek legfőbb érve, hogy a maják naptára 2012-ben véget ér. A világvége mostani jövendölői szerint ekkor a Nibiru nevű titokzatos bolygó megközelíti a Földet. (A maják ilyet nem állítottak.) A Nibiru megállítja a Föld forgását, felcseréli mágneses pólusait, sőt „néhány hétre” még Nap körüli keringését is megszüntetheti. Emiatt világméretű földrengések, szökőárak támadnak, amelyek elpusztítják az emberiséget. Kérdem én, ha a maják sem állították, akkor miért ez a világvége-hisztéria? Vagy ha ők esetlegesen erre is következtettek volna, vajon a NASA nem tudná ezt már minimum 2-3 éve? De! Persze azért a majákat sem kell lenézni, sőt azt kell mondani, hogy koruk koponyái voltak. Ők voltak azok, akik saját kontinensükön egyáltalán elkezdték a kutatást, a haladást az ismeretlen felé. Viszont mivel erősen vallásos nép voltak, és ismereteik inkább misztikus, mintsem logikus képet mutattak, műszerek hiányában csak olyan égitestek létezéséről tudtak, amelyeket a saját szemükkel is látni véltek. (Nem tudtak se a naprendszerről, se annak működéséről.) Nekik is voltak naptári ciklusaik, szám szerint 9. Ebből az egyik a baktun, ami 144 ezer napnak felel meg. Ez azért lényeges, mert ha a naptár első dátumának 0000.00.00-át vesszük, akkor 13 baktun előtt egy nappal 2012. dec. 21-ét kapunk. A maja naptár egy ciklusa tehát 2012-ben valóban véget ér. Ebből azonban a maják sem következtettek arra, hogy a világtörténelemnek ez lenne a vége. December 31-én, amikor a mi naptárunk egy „ciklusa”, azaz egy év véget ér, mi sem beszélünk világvégéről, hanem – ha megérjük az újév napját – új naptárt nyitunk.
A spanyol hódításoknak „köszönhetően”, a maják már nem élték meg a 14. baktunt, tehát nem készíthettek újabb naptárakat sem. Arról nem is beszélve, hogy a baktunnál volt sokszorta nagyobb naptári ciklusuk is, és ha már ezeket a – nekik rövidnek számító – éveket sem élték meg, akkor az előbbieknek mi értelme lett volna? Másfelől – Marcello A. Canuto újabb felfedezéseinek hála –  a napokban a maja történelem újabb alakját ismerhettük meg, egy jelentős uralkodót, Yuknoom Yich'aak K'ahk-t. Ő a naptárfordulókat saját magasztalására használta fel, és végtelen hatalmának vagy éppen örök életének hirdetése érdekében hívta magát a 13. baktun urának. Ha egy régi maja most itt lenne velünk, biztosan nagyon izgulna a közelgő dátum miatt, mivel nagyon fontosnak tartaná. Ám nem a világ végét várná, hanem valószínűleg a világot megteremtő maja istenek visszatértét, akik – hite szerint –„megújítanák” a világot. Nem ismerünk olyan maja próféciákat, amelyek szerint ez egyben a világ végét is jelentené. A maja naptárat egy autó kilométer-számlálójához hasonlíthatjuk, annyiban, hogy egy maximális érték után átfordul, és újra beáll a kezdeti értékre. A maja vallás szerint a világ teremtése 5125 évvel ezelőtt történt – a mi naptárunk szerint Kr.e. 3114-ben, méghozzá augusztus 11-én. A maja naptár azonban akkor ezt mutatta volna:13.0.0.0.0.

2012. december 21-én ugyanezt fogja mutatni: megint 13.0.0.0.0-t. A maja naptár szerint a kezdetektől az „átfordulásig” 13 úgynevezett baktun telt el. Ez tehát a világvége-jóslatok táptalaja. Aki viszont nem hinne a feltárásoknak, illetve a tudósoknak, annak figyelmébe ajánlanám a NASA december 22-ei cikkét, amiben kijelentik, hogy: nem fenyegeti ismert kisbolygó vagy üstökös a Földet; nem közeledik a Föld felé semmilyen bolygó (ha egy ilyen mostanában szeretne ideérni, már az egyik legfényesebb objektum lenne az égen); nem kell félni a Naptól sem – bár közeledünk az aktuális napfoltmaximumhoz, a Nap nem fogja elpusztítani a Földet, ahogyan nem tette ezt az elmúlt 4,6 milliárd évben sem.

Íme hát azok az érvek, amelyek alapján én NEM-et mondok a maja világvégére…

Dominik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése