2012. december 9., vasárnap

Invitálás Tomajmonostorára


     Tomajmonostora?! Sokan kérdezték már tőlem, hogy az milyen betegség? Elárulom, az nem egy betegség. Tomajmonostora egy kis falu Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnoktól alig 60-65 kilométerre.  Falu?! Felmerülhet a kérdés sokakban, hogy mitől is lehet akkor olyan érdekes?
       1880-1882 között Magyary Kossa Géza gróf vásárolta meg Derzstomaj puszta (akkori neve) területét. 1906-ban aztán felépített egy csodaszép kastélyt. A műemlék jellegű kúria neobarokk stílusban épült. A településtől délre fekvő területen szabadon álló, földszintes, U alaprajzú, manzárdtetős épület, henger alakú saroktornyokkal.  A gróf a kastély homlokzatába a még most is igen jó állapotban lévő címerét is beleformáztatta. Az udvari homlokzat elé féltetővel fedett, öntöttvas oszlopos, kovácsoltvas korlátos tornácot építtetett. Az úri lak közelében vele egykorú gazdasági épületek találhatók.
       Az udvarház, amely egyébként műemléki védelem alatt áll, látott már jobb napokat is. Impozáns látványt nyújt, de ráférne egy alapos felújítás... Mindenkinek ajánlom, hogy látogassa meg. Aki teheti, jöjjön el, de ne csak a kastélyhoz, hanem nézzen körül Tomajmonostorán is!
Talpi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése