2012. december 7., péntek

Ajtó előtt a Mikulás!



                A Mikulás története meseszerűen kezdődik...Volt egy ember, akinek a három lányát senki sem akarta feleségül venni, mert túl szegények voltak ahhoz, hogy hozományuk legyen. Mikor már ennivalóra sem futotta, az édesapa napszámba adta a gyermekeit...
            Sok legenda kering a Mikulás történetéről, van, aki ezt vallja, van, aki amazt, én most elmesélem a Mikulás valódi és csodaszép történetét.
            Ki volt Szent Miklós?

            Szent Miklós a keleti egyház máig legtiszteltebb szentje. Krisztus után született 245-ben, Patara városában, egy gazdag család gyermekeként. Szent Miklós az életét mindvégig az emberiségnek és a gyerekeknek szánta.
            Na de hogyan lett Miklós püspökből Mikulás?
            Mint az elején olvashattátok, az az ember bérbe adta gyerekeit, hogy ennivalót tudjon nekik adni...
            Az első, munka előtti napon a lányok otthon sírtak, csak sírtak. Istenhez próbáltak fohászkodni. Az éppen arra járó Miklós püspök meghallotta panaszaikat. Miklós, aki éjjel nyakába vette a várost és a szegényeknek, koldusoknak alamizsnát adott, nagyon megsajnálta a lányokat, ezért visszament a kolostorba és egy ládából aranyat hozott. Elvitte a házhoz és bedobta az ablakon. A lányok nagyon megörültek ennek. Mikor meglátták, nem hittek a szemüknek. Ezután elindultak hárman a templomba, és megköszönték Istennek.
            Egy évvel később a csoda ismét megtörtént: az egyik lány megint aranyat kapott...  A lányok lépteket hallottak az ablak alatt. Kirohantak, és megláttak egy piros köpenyes embert, aki elsietett. Ekkor Miklós (a Mikulás:))felmászott a tetőre, és a kéményen beszórta a sok-sok aranyat.
            Ezután terjedt el a hír, hogy Tél-Apó minden évben megajándékozza a szegényeket. Egy idő után kitudódott, hogy ki is valójában a Mikulás, ugyanis az aranyat, amit a legkisebb lány kapott, a helyi aranykereskedő adta régebben Miklós püspöknek. De ez alkalommal az is kiderült, hogy Miklós püspök minden évben, december 5-én, névnapjának előestéjén rendszeresen megajándékozza a gyerekeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése