2019. december 7., szombat

A rendvédelmi ágazat lövészeti képzéséről

Rendészetis diákjaink gyakorlati képzéséhez tartozik a lövészet. Ennek kapcsán kérdeztük Ferenczi László tanár urat, majd néhány rendészetis diák is válaszolt kérdéseinkre a képzéssel kapcsolatban.

A Rendvédelmi ágazat fennállása (2016. szeptember) óta az egyik nagyon közkedvelt gyakorlati órák egyike, a lövészet! Már nyílt napjainkon, illetve a felvételi eljárások időszakában is nagy érdeklődéssel keresik fel intézményünket az általános iskolás tanulók és szüleik, hogy láthassák, illetve kipróbálhassák azokat az eszközöket, amiket később, már Móriczosként is használhatnak! A képzés iránt továbbra is töretlen az érdeklődés.



         
Persze a diákok, mielőtt belemerülnének a lőelméletbe, illetve a lövészeti gyakorlat rejtelmeibe, elengedhetetlen, hogy megtanulják a lőtérbiztonsági rendszabályokat, melyből írásban és szóban is vizsgát tesznek! Ezt követően sajátítják el a légpuska lövészet alapjait!

A diákok a hagyományos rugós légpuskák mellett megismerkedhetnek a Co. gázos légpuskákkal is.
Lő készségüket nem csak iskolai szinten fejleszthetik, gyakorolhatják. A legjobb lövők különféle szintű versenyeken mérhetik össze tudásukat.
Eddig nagyon szép eredményeket értek el diákjaink!

Minden évben sikeresen hajtják végre a több fordulóból álló válogatókat, elődöntőket!


Így jutottak be több ízben is az országos szintű, általános és középiskolás korosztály részére megtartott Légpuskás lövész versenyre, a minden évben megrendezett Görgey Artúr lövész emlékversenyre!

Itt is helytálltak versenyzőink!

A képzésben fontos, hogy a rendvédelmi ágazatban tanuló diákok a lövészet terén egyéb, speciális területekkel is megismerkedjenek, és szituációs gyakorlatok végrehajtásán keresztül fejlesszék tudásukat, lő készségüket.
Ezeket a gyakorlatokat már airsoft maroklőfegyverekkel hajtják végre.
Ennek a feladatnak célja az, hogy a végrehajtó (diák) mozgás közben is tudja kezelni a fegyverét, tudja használni a különféle fedezékeket, illetve ha kell helyiséget vizsgáljon át, ellenséget tudjon felismerni, illetve felszámolni!

               A rendvédelmi ágazat hallgatóival éles lőtér látogatásokon is részt veszünk, ahol különféle éles lőfegyverekkel ismerkedhetnek meg! Persze a jogszabály rendelkezéseit szigorúan betartva!
Ezzel a lövészeti képzéssel célunk „célom”, hogy a diákok minél nagyobb ismeretet szerezzenek a fegyverek világában, ne tartsanak a fegyverektől, illetve ha a rendvédelmet mint hívatást választják, úgy ezekkel az ismeretekkel könnyebben vegyék az eléjük gördített, lövészettel kapcsolatos akadályokat!!

 Ferenczi László
Lőkiképző




Interjú a Móriczos Rendvédelmis 11. és 12. osztályos diákokkal


Márton Péter 12. SZB.
Jól érzem magam a Móriczban, illetve jól érzem magam a rendvédelmi ágazatban is! Jó érzés egy ilyen szakmát tanulóként képviselni. Nagyban eltér más szakmáktól! Példát kell mutatnunk viselkedésben és teljesítményben is az alattunk tanulóknak, illetve a jövőbeli diákoknak ezzel is mutatva a képzés komolyságát! Jó döntésnek bizonyult, hogy ezt a szakterületet választottam. Felkészít az egyetemi évekre, jó út a közszolgálati pálya felé, amely teljesíthető szerintem. Segít a céljaim elérésében!
A jövőbeli terveimben mindenképp katonai vagy rendőri pálya szerepel. Ez elképzelhető tiszthelyettesi vagy tiszti pályán is. A legmegfelelőbb az NKE hadtudományi és honvédtisztképző, vagy rendészettudományi kara lenne! A Móriczban a képzés szakmai alapja mindenképp a gyakorlatiasság. Ez a pálya megkövetel egyfajta ügyességet, elhivatottságot.
Az iskola gyakorlati képzései közül a lövészet, illetve önvédelem tetszett leginkább! Ennek oka az is hogy ezekre a későbbiekben szükségem lehet, lesz és ez egyfajta előny a jövőre nézve. A lövészet azért hasznos, mert a jövőben állami fegyveres szervek valamelyikénél fogok dolgozni ahol ez alapkövetelmény. Az önvédelem nagyszerűsége viszont abban rejlik, hogy a közszolgálati pályára jelentkezőket (pl.:rendőrségnél) különféle veszély helyzetek érhetik, így elengedhetetlenül fontos, hogy ezekre megfelelő felkészültséggel rendelkezzünk! Tudjuk az alapvető, és könnyen alkalmazható fogásokat, illetve technikákat.

Kiss Csaba Levente 12. SZB
Jó érzés rendészetisnek lenni, mivel olyan dolgokat tanulhatok és láthatok, amelyek nem minden embernek adatik meg. Egy elég mozgalmas 3 és fél évet tudhatok magam mögött, melyet nem mindenki mondhat el. Azt kell mondanom, hogy  nagyon jó döntésnek bizonyult mind tanulmányi szempontból, mind diák életi szempontjából egyaránt. A jövőre néző tervem egyenlőre annyi, hogy még az 5. évfolyamot teljesíteni szeretném. Az után pedig vagy ezen a rendvédelmi pályán, vagy a rendvédelemhez kapcsolódó irányban szeretnék elhelyezkedni. A gyakorlati képzések mindegyike egy hatalmas pozitívuma az egész képzésnek, mivel olyan szakmai tudást lehet elsajátítani, melyet tankönyv által nem lehet. Továbbá a gyakorlat az egyik legizgalmasabb és legjobb módja a szakmai tudás elsajátításának!

Kovács Nelli Tamara 11.SZB.
Amikor 8. osztályban döntenünk kellett arról, hogy mik szeretnénk lenni, eleinte nem gondoltam a rendészetre. Akkor tudatosult bennem igazából ez a dolog, amikor apukámmal beszélgettünk arról, hogy milyen volt mikor ő katona volt, meg később többen is ajánlották, hogy illene hozzám ez a szak. Visszagondolva jó döntésnek tartom, hogy ezt a tagozatot választottam, mert ez után a 3 év után is biztos célnak mondhatom a rendőri pályát, azon belül még nem tudom pontosan melyik részét, de Miskolcon vagy Budapesten szeretném folytatni tanulmányaimat. A gyakorlati képzéseink izgalmasak, nagyon érdekesek! A lövészet, az önvédelem, és az intézkedéstaktika is! Én személy szerint az önvédelmet kedvelem, mert ott sok, a civil életben is alkalmazható technikákat tanulunk. Ez az én egyéni véleményem, és tudom ajánlani mindenkinek a rendészeti ágazatot!


Szóláth Evelin 11. SZB.
Nagyon jól érzem magam a rendészetin, szerintem ez az egyik legszerteágazóbb szak. Sok mindennel találkozhatunk és rengeteg olyan dolgot tanulunk, amit máshol meg sem említenek. Amikor 8. osztályban jelentkezni kellett valahova, még nem tudtam milyen téren szeretnék elhelyezkedni.
Azután jött az elhatározás, hogy a rendészeti lesz, mivel aki erre jelentkezik, és valamilyen érdeklődése van iránta, az megtalálja a helyét szakmán belül. Véleményem szerint jól döntöttem, hogy ide jöttem és a későbbiekben lehet, hogy maradok ezen a pályán. A gyakorlati képzéseink közül a lövészet a kedvencem, itt tanuljuk meg, hogy mennyire fontos a fegyelmezettség és a koncentráció. Az önvédelem és intézkedéstaktika órák is nagyon érdekesek és az egyik leghasznosabb tantárgyunk. Az itt tanultakat az iskolán kívül is tudjuk hasznosítani. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a szakot.

Kovács Edina 11. SZB.
Jól érzem magam, mint az iskolában, mint a tagozaton, és örülök, hogy ezt a szakot választottam. Akkoriban a nyomozói irány érdekelt, de a szaktanáraimnak köszönhetően rájöttem, hogy nem is ez érdekel igazán, hanem az ágazat jogi oldala. Szerény elképzeléseim szerint, valamelyik jogi egyetemen szeretnék tovább tanulni, és a későbbiekben ezen a területen dolgozni. Sok gyakorlati óránk van. Önvédelem, lövészet, intézkedéstaktika és magánbiztonság gyakorlat is.
Ezek közül az önvédelmet tartom az egyik legérdekesebbnek, mert azokat a fogásokat, mozdulatokat, amiket ott elsajátítunk, a kinti világban, civil emberként is tudjuk alkalmazni. Lövészet óránkon, hogy ha valamilyen új fegyvert használunk, akkor tanár úr elmondja, hogy mit kell róla tudni, és ha van akkor mesél egy-két történetet. Amikor már eleget gyakoroltunk, akkor felmérjük, hogy hogyan tudunk egy adott célpontra lőni. A magánbiztonság gyakorlati és intézkedéstaktikai órákon olyan dolgokat veszünk, gyakorlunk, amiket egy rendőr, vagyonőr és a hasonló munkakörű emberek tudnak alkalmazni egy adott helyzetben.

Néhány rövid kérdésünkre alsóbb éves rendvédelmis diákok is válaszoltak:



1.Miért pont ezt az ágazatot választottad?

2.Mik a terveid a jövőre nézve?

3.Eddig hogy tetszik a képzés?

4.Mi volt a legérdekesebb számodra?

5.Mi volt a legnehezebb eddig?

6.Hogy érzed magad mint rendeszetis?



-Azért mert meg tetszett

-Menni tovább tanulni a Közszolgálati egyetemre, majd munkába állni.

-Eddig nagyon tetszik.

-Az önvédelem.

-Némelyik rész a tanyagból.





-Mert érdekel ez a szakma illetve ez az ágazat

-Nemzetközi Közszolgálati Egyetem rendészeti irányban

-Szerintem egy magas színvonalú képzés. Nagyon tetszik

-A szakmai órák, illetve a külső látogatások

-Az elméleti dolgok a szakmán belül

-Nagyon jó, csak ajánlani tudom


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése