2014. október 27., hétfő

Zeneajánló



Le se tagadhatnám, hogy hosszú évek óta néptáncos vagyok és hogy mennyire kötődöm a népzenéhez. Ez a zenehallgatásomnál is erősen megmutatkozik. Bár elég sok stílusú zenét hallgatok és szeretek, de valahogy mégis a népzenét magába szövő zenékhez ragaszkodom leginkább.

 A kedvenc zenéim közül szeretnék nektek ilyen stílusú dalokat mutatni. Azt nem mondom, hogy mindenki szeretni fogja, de nagyon remélem, tetszeni fog azért nektek, Olvasóknak! S remélem lesznek olyanok is, akiket épp úgy magával ragadnak ezek a zenék, mint engem!

Kellemes zenehallgatást kedves Olvasók!

 Palya Bea: Tchiki tchiki


 

Palya Bea leginkább saját dalait énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Szólólemezein nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik a hagyománnyal és a modern témákkal.
Tchiki tchiki című dala a remek hangulatával teljesen magával ragadja az embert.
Kedvenc gondolatok a dalból:
„Lábam termett a táncra,
Szemem a kacsintásra,
Ha táncolok, szikrát szórok,
A világra fittyet hányok!”
Azt hiszem, ezek a gondolatok igazán illenek a táncosokra.



MagyarVista Social Club: Mégis a szerelem


 


Az együttes azon dolgozik, hogy sajátos hangvétellel, jól felismerhető egyéni stílusban közel hozzanak egymáshoz különböző zenei stílusokat.
A Mégis a szerelem című dalukban a dzsesszt, a bluest, a reggae-t, a rockot és a magyar népzenét keverik, valami fantasztikus eredménnyel. A szövege arra utal hogy bármilyen nehéznek s fájdalmasnak tűnik a szerelem, mégis a szerelem a legjobb dolog az egész világon.
Kedvenc szövegrészletem a dalból:
„Mindenkinek azt ajánlom
szerelemnél jobb az álom.
Az álom nyugodalom,
a szerelem szívfájdalom.”
Végszóként pedig csak ennyit tudok mondani: mégis a szerelem a jó! 


CimbaliBand: Oppadirida

 


A CimbaliBand együttes azzal a céllal alakult meg, hogy egy olyan zenekart hozzanak létre, ahol a sokrétű zenei tudásukat korlátok nélküli örömzenében mutathassák be a publikumnak. A cimbalom-harmónika harmóniája, valamint az ezeket kísérő ének, hegedű, tambura, nagybőgő és derbuka hozzák létre a CimbaliBand egyedi hangzásvilágát.
Az Oppadirida című számuk felkerült a világhírű Rough Guide sorozat egyik válogatására. Ez a számuk (ahogy a többi is) nagyon mai, friss és lendületes buli-zene, ami olyanokat is magával ragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez.
Kedvenc soraim a dalból:
„Le van a szívem láncolva,
Nincsen, aki feloldozza.
Oldozd fel te szép szál legény,
Szabad madár hadd legyek én!”



Folk Error: Magyarbödögei galambozó


 


Ezt a dalt különösen azoknak ajánlom, akik tényleg szeretik a népzenét. Hisz ebben legfőképpen a népzene kap főszerepet, nem túl nagy átírással.
„Volt anyámnak rózsafája,
Én voltam a rózsa rajta,
De egy betyár leszakasztott,
Kalapjánál elhervasztott!”


 

BaHorka- MaToCsáv: Halálos méreg

 

Ez a dal a nőket képviseli leginkább. Az ősi női erőket próbálja közvetíteni felénk. Nekem elképesztő erőket sugároz, s mindig feltöltődött leszek a meghallgatása után.
„Ne engedj sírni, nem vagy te ember,
ha néked nem kell az én szívem:
Halálos méreg az ölelésed, és mégis
érzem, hogy kell nekem.”

Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése