2013. június 12., szerda

Évzárás református módra



Illusztráció: Tomecz Tekla
Nemrég iskolánk életében egy kisebb-nagyobb fajta változás történt. Konkrétan arra célzok, hogy a Református Egyház átvette tanintézményünket. Lassan vége a 2012/13-es tanévnek, és azon gondolkodom, hogy ez mennyiben is érinti az iskola egészét. Értem itt a diákokat, tanárokat, rendezvényeket és egyéb változásokat. Erről beszélgettem Szénási László igazgatóhelyettes úrral.

Észlelhető e bármiféle változás mind a tanárok mind a diákok részéről?

Hirtelen nagy változás úgy gondolom nem történt. Igazából azok a helyzetek - értem itt a templomban tartott rendezvényeket- bebizonyították, hogy a diákok igenis rendesen viselkednek és tiszteletben tartják a hitet. Toleráns viselkedést mutatnak azon társaik iránt is, akik már korábban gyakorolták a hitüket, természetesen ez elmondható a tanári karról is, akiknek minden hónapban van egy bibliaórájuk.


Mennyire lehet befolyásoló tényező a tanulmányi átlagokat tekintve?
Nem mondhatnám, hogy számottevő befolyásoló tényező, ugyanis a követelményrendszer tanulmányi téren nem változott, ám a viselkedésben nagyobb fegyelmet követel. Lényegében a hangsúly az egymáshoz való hozzáálláson, a fegyelmen, a figyelmen és az elfogadáson van. Mint említettem a követelmény nem változott, azonban a lehetőségek igen. Tanulmányi versenyek a református iskolák között és a református sportrendezvények egyre több és színesebb lehetőségeket biztosítanak.

Befolyásolta e valamilyen szinten az idei felvételi adatokat az, hogy református iskola vagyunk?
Az idei tanévtől kezdve már református iskolaként hirdettük meg a felvételi eljárást, és annyit elmondhatok, hogy a tavalyi évhez képest - látva a többi iskola beiskolázását is - változás nem igen történt. Pontos adatot azonban információ hiány miatt nem tudok közölni. Véleményem szerint ebben az esetben a református fenntartás nem volt markáns befolyásoló tényező, bár ezt igazából a szülők tudnák megmondani.

Év elején kaptunk egy tájékoztatást, hogy mi is várható, ha az egyház veszi át az iskolát. Az értekezleten elmondták, hogy a magatartásbeli elvárások növekedni fognak. Igazából én arra lennék kíváncsi, hogy e téren történt e valamiféle változás?
Úgy gondolom, hogy eddig sem volt mindegy az elvárások színvonala. Eddig is az ellenőrzésünk alá tartozott, felelősök voltunk a diákjaink magatartásáért. Az, hogy ez hogyan működött, és milyen színvonalon, azt talán a rendezvények alapján – az iskolai rendezvények, a templomi programok, a Nagykun Diák Sportviadal, a diák-önkormányzati nap stb. - lehet megállapítanunk. Szerintem a diákok többségének viselkedése rendben van, de volt néhány olyan eset, amit nem igazán toleráltunk. A változás folyamatos és fokozatos, ami a következő évben a már kötelező hittannal és az egymás köszöntésével is bővülni fog. Úgy fogalmaznék, hogy a történteknek megfelelő a változás, és úgy gondolom, hogy fontos, és az átvétel korrektségét tükrözi, hogy minden a fokozatosság elvén működik.


Megköszönöm az igazgatóhelyettes úrnak, hogy segítségemre volt, és véleményem szerint az általa elmondottak alapján egész jó évet zárhattunk. Ha esetlegesen valakinek kérdése támad akár az interjúval, akár az újságunkkal kapcsolatban bátran forduljon a MoHa szerkesztőségéhez kérdéseivel. A cikkhez hozzá szólhattok itt is, illetve a facebook oldalunkon is!

Tatu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése