2013. január 16., szerda

Ajánlás egy filmhez


Stigmata

A most bemutatásra és ajánlásra kerülő filmet a legnagyobb jóindulattal sem nevezném újnak. De ezt leszámítva természetesen egy érdekfeszítő filmről beszélhetünk. Akárcsak a Star Wars-trilógia első darabja esetében, mely a ’70-es években jelent meg, és véleményem szerint még ma is megállná a helyét a filmiparban.
A Stigmata 1999-ben jelent meg, horrorfilmnek titulálva, de én eléje tenném a „misztikus” jelzőt a filmben látható nem mindennapi jelenségek miatt.

A történet Andrew atyáról szól, aki megmagyarázhatatlan csodákat  kutat fel és próbálja a titkukat megfejteni. Így történik, hogy elküldik Brazíliába, ahol egy kisváros templomában könnyezni látták egy szent szobrát. Azután Amerikába utazik, ahol találkozik egy alapjában véve nyugodt természetű lánnyal, Frankie-vel, akivel szintén természetfeletti dolgok történnek. Testén kimutatkoznak Krisztus szenvedésének jegyei, a stigmák, de Andrew atya  már első találkozásukkor érzi az ellentétes erőket.
Nyomozása során kétezer éves imaszöveg kerül elő, amely mintha korunk emberét figyelmeztetné valami közelgő tragédiára: a hetedik stigma után Frankie meg fog halni.
A Stigmata történetét Tom Lazarus író vetette papírra, majd 1999-ben Rupert Wainwright rendezte meg filmként. A film két főszereplője Patricia Arquette és Gabriel Byrne.
Lelkesen ajánlom ezt a filmet bárkinek, akit leköt egy jó nyomozás, egy rejtély feltárása, vagy  azoknak, akik egyszerűen egy misztikumokkal  és fordulatokkal teli történetre kíváncsiak.
Nekem tetszett ez a film, és remélem, nektek is tetszeni fog.
Jó szórakozást!


Ferenczi Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése