2012. február 9., csütörtök

Érdekességek a Valentin nap eredetéről

Számos legenda fűződik szent Bálint (Valentin) nevéhez. Mindegyik eredet, történet valósnak hihető, de van egy valami, ami biztos: mára a Valentin nap a szeretet, a szerelem ünnepe lett. A világnak szinte minden részén hagyomány volt, és most is az február 14-ének megünneplése, s ahogy mondani szokták: ahány ház, annyi szokás, úgy igaz ez a szeretet ünnepével kapcsolatban is.
Bálint nap avagy Valentin nap… Mindenki máshogy nevezi, ám jelentésben nem különböznek. Ez az a nap (február 14-e), mikor is a szerelmes párok megajándékozzák egymást. Akár egy kedves szóval, akár valami kis csokival, avagy legtöbbször szívet szorongató plüssmackóval. Hogy a lányok miért is izgatottabbak ezen a napon, csak találgatni tudok. A lányok/nők jobban tudják értékelni azt, ha valaki gondolt rájuk, valakinek az eszébe jutottak, mint a férfiak. Ám ebből következtetve a csalódás mértéke is nagyobb. Node most térjünk rá a komolyabb részére a témának. Hogyan is alakult ki, milyen további szokások, hagyományok jellemzők február 14-ére...


Magyarországon csak 1990-től vált elterjedté eme ünnep. Én most a számomra legérdekesebbet osztom meg veletek.
A katolikus egyház jelenleg három különböző szentet ismer Valentin, illetve Valentinus néven - mindegyikük mártírhalált halt.
Az egyik legenda szerint Valentin a harmadik században papként szolgált egy római templomban. Abban az időben élt, amikor második Claudius császár rájött arra, hogy az egyedülálló férfiak sokkal jobb katonák, mint akik feleséggel és családdal rendelkeznek, ezért betiltotta a házasságkötést. Valentin felismerte a császári rendelkezés igazságtalanságát, és titokban továbbra is összeadott fiatal párokat. Amikor Claudius tudomást szerzett Valentin tevékenységéről, halálra ítélte az áruló papot. Valentint 269. február 14-én kivégezték.
Egy későbbi legenda emleget még egy fiatal, vak lányt is, aki a történet szerint a börtönőr gyermeke volt. Valentin megsajnálta, s imáival meggyógyította. Kivégzése napján pedig egy levelet küldött a lánynak azzal a felirattal: a te Valentinod ...
Valentint ma vértanúként tiszteli a katolikus egyház, hiszen azért vesztette életét, mert nem tagadta meg az elibe járulóktól a házasság szentségét. Halála napján, február 14-én – amelyet egyben mennyei születésnapjának tartanak – az ő emlékére cserélnek szívet hívők és hitetlenek. Igaz, csak papírszívet, de örök jelkép az is. S nemcsak a szerelmeseknek jár, hanem a jó barátoknak is.

És néhány érdekesség Valentin napjáról

Bálint Magyarországon igen jó kapcsolatban volt a madarakkal. Néhány nép úgy tartja a madarak e napon párosodnak. Bálint napjához időjóslás is tartozott. Azt tartották, ha hideg, száraz idő van ezen a napon, akkor jó lesz az évi termés.

Régebben mind a férfiak, mind a hölgyek pontosan tudták, melyik virág milyen elsődleges jelentéssel bír.

rózsa - a szerelem virága - az igazi szerelem jele
jázmin - a barátság virága - ez barátság, barátként gondolok rád
amarillisz - a büszkeség virága - a férfi nagyon büszke kedvesére
szegfű - a szeszélyesség virága - komoly szerelmet jelent
tulipán - a nőiesség virága - lángoló érzelmek
orchidea - a kifinomultság virága - mély tisztelet jelképe
margaréta - a változatosság virága - az ajándékozó bizonytalan
liliom - a kacérság virága - csalfaság jele lehet
magnólia - a természetesség virága - őszinte befogadás-elfogadás
kála - a szépség virága - hódolat a szépségnek
írisz - a remény virága - szexuális üzenetet hordoz
begónia - a jövő virága - a vágyakozás jelképe

Nos fiúk, e szerint válogassatok a boltokban!

Az angyalok úgy hívják: égi gyönyörűség.
Az ördögök úgy nevezik: pokoli kín.
Az emberek azt mondják: szerelem

NewC

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése