2011. november 22., kedd

Berekfürdő és az Ifjúság

Mert mi is Berekfürdő? Kicsiny település a Nagykunság szívében, mégis mind infrastruktúrája, mind turisztikai szerepe egy jelentős forgalmú város képét mutatja és ezt köszönheti a fürdőnek,  ami igen híres – országhatáron innen és túl - gyógyvízének erejéről.
 
Nemrégiben hallgattam egy társalgást egy úgymond a falu életében prominens polgár és egy ismerősöm közt, miszerint,  amit ők felépítettek, azt most tönkreteszi a fiatalok –idézem- "csőcseléke". Én tisztelem azokat, akik tettek valamit és megérdemlik e tiszteletet, mégis igencsak ellentmondanék ennek a tönkretételnek. Felépítették? Igen, egy másik rendszerben,  de nézzünk szembe a tényekkel, ma egyáltalán nem rózsás a falu helyzete. Minden program, pályázat vagy szinte bármi, ami történik, egyetlen társadalmi rétegnek szól a mi igen „népes” országunkban, és ők nem mások, mint a nyugdíjasok (teszem hozzá kik felépítették eme remek községet-). De mit is csinál egy nyugdíjas? (mármint a magyar - hisz rengeteg a nyugdíjas korú német és lengyel turista, mégis őket külön említeném), eljön, természetesen ingyen,szállást bérel, hacsak nem fizeti az önkormányzat (ami egyre gyakoribb), hozza magának a rántott húsos szendvicsét és éjjel panaszkodik a párjának vagy a szerveknek, hogy a zaj miatt nem tud aludni. De azért a programok ingyenesen nyújtott lehetőségeit kihasználja és elviszi az ajándékot, amit megígértek neki, majd tiszta lelkiismerettel hazatér. Erre építünk tehát? Semmi haszon és légből kapott feljelentések
tömege. Persze,amikor a fiataloknak szerveznek valamilyen rendezvényt legyen az koncert vagy más egyéb, nem nézik jó szemmel, szabályozzák, megadóztatják a maguk fekete módszerével, de azért aztán kijelentik, hogy az ő érdemük a falu minden bevétele és ezek  miatt a gyerekek miatt árnyék vetül a közösség nevére. Képmutatás, úgy gondolom, a képviselő testületben  nincs 40 év alatti, ha esetleg indulna egy a szemükben még gyermeknek tekinthető személy, hirtelen megnőne a falu létszáma 1000-ről 2000-re (bejelentett lakosok és egyéb kiskapukkal) és hopp az a 200 szavazat már nem is oly sok. Fiatalság,bolondság mondják, károkat okoznak az úgynevezett üdülőfalu imázsában, ráadásul még lehetőséget se kapnak a saját védelmükre. De azt visszasírják, amikor motoros találkozó volt és az idelátogatók fejenként  huszonezreket hagytak itt. Lehet volt rendbontás, még ha minimális is, de nem megérte? -kérdem én. Magyarország elöregedik, ezzel nem lehet mit tenni , de nem lenne jobb befektetni abba a kicsiny reménysugárba, amit a fiatalok nyújthatnak? Tenni kellene és rajtunk múlik, csak fel kell emelni a hangunk és cselekedni. De nem csak nekünk berekfürdői fiataloknak. Ahogy elnézem a mostani magyarországi helyzetet, ha szabad ezt mondanom, a fiatalokon próbálnak legtöbbet spórolni és belőlük legtöbbet kisajtolni. Példának okáért a nemrégiben életbe lépett hamburger-törvény pont olyan termékeket adóztat, amit a tanulók , legyen egyetemisták vagy középiskolások, használnak. Szóval nem egyedi a probléma, ami itt felütötte a fejét. Ez a küzdelem tehát bárkire vonatkozhat, aki a tízes vagy húszas éveit tapossa,  ­úgyhogy Magyarország ifjai egyesüljetek!
 
Dawson

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése