2014. április 21., hétfő

A húsvéti nyúl története



A húsvéti nyúl a húsvét ünnepéhez kötődik. A Mikuláshoz hasonlóan a gyermekkor része. A gyerekeknek általában - titokban - ajándékot hoz.   
 A húsvéti nyúl nyugat-európai hagyomány, azonban Magyarországon is a keresztény ünnep jelképe. A húsvéti nyúl a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnep részévé, itt készítették az első csokiból készült nyulat.
A keresztény kultúrában elterjedt szokás a húsvéti nyulat ábrázoló képeslapok küldése. Magyarországon a húsvéti locsolóversek szereplője.
A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a föld termékenységének a jelképeként tartották őket.

Miért a nyuszi tojja a tojást?

A válaszra még nem találtak egyértelmű magyarázatot. A nyúl, mint a szaporaság jelképe fent maradt napjainkig. Az egyik monda Oster pogány istennőhöz kötődik, aki a színes tojásokat tojó madarára annyira megharagudott, hogy nyúllá változtatta.
A másik történet egy német szerzetes érdekes felfedezéséről szól, aki a húsvéti holdban egy nyúl képét vélte látni. Szintén a németekhez köthető az a magyarázat, miszerint összetévesztették az eredetileg tojást tojó gyöngytyúk és a nyúl szót. 
Szabó Kata Luca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése